• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

catofsweden.com

  • Hem
  • Några olika jobb på en flygplats
  • Utbilda dig till flygvärdinna/värd
  • Förbered dig på ett jobb i flygbranschen
  • Utbilda dig till pilot

Några olika jobb på en flygplats

På en flygplats finns det en mängd olika jobb som alla kräver olika saker av dem som arbetar med dem. Vissa jobb kräver lång utbildning, andra kräver ingen utbildning alls utöver gymnasiebehörighet, och ibland knappt ens det. Här kan du se ett par av de olika yrkeskategorier som finns på en flygplats. Vissa av dem kräver väldigt specifik kompetens medan andra speglar yrken som finns i det vanliga samhället. Men även om det kan framstå som att det inte är någon skillnad så är ändå en flygplats en speciell plats att jobba på. Här kommer du möta människor på väg. Människor som ska på semester eller resa för att skriva på viktiga avtal. Människor som ska hälsa på sin familj och människor som ska påbörja ett nytt liv i ett annat land. De mötena är den stora charmen med att arbeta på en flygplats.

Butiksbiträde/säljare/restaurangpersonal

På en större flygplats finns en mängd olika butiker och restauranger som alla kräver bemanning. Här kan du få jobb utan särskilt mycket erfarenhet. Det är givetvis en fördel att ha servicevana sedan tidigare, men det är inte svårare att få ett jobb här än i en vanlig butik eller restaurang. Ibland kan det till och med vara enklare.

Flygplatskontrollant

Flygplatskontrollanten bemannar säkerhetskontrollen och ser till att inga farliga föremål kan tas ombord på flygplanen. Det är ett viktigt jobb som kräver ett sinne för detaljer och skarpsynthet. I de flesta fall har eventuella farliga föremål hamnat i bagaget av misstag, men de måste ändå stanna på marken. Transportstyrelsen arrangerar en särskild utbildning för flygplatskontrollanter, men det är meriterande om du har väktarutbildning och erfarenhet sedan tidigare.

Flygingenjör

Det här är ett framtidsinriktat yrke där du till exempel kan komma att jobba med utveckling av bränslesnålare och klimatneutrala flygplan. För att bli flygingenjör krävs att du gått en teknisk högskoleutbildning som till exempel flygteknikprogrammet på KTH eller annan likvärdig utbildning.

Flygledare

Flygledaren har en av de viktigaste uppgifterna på en flygplats. Flygledaren är den som sitter i flygledartornet och ser till att inga flygplan krockar med varandra, och styr vilka som får starta och landa. Om du vill bli flygledare kan du antingen gå en studiemedelsberättigad utbildning om två och ett halvt år hos Luftfartsverket, eller utbilda dig inom Försvarsmakten.

Flygplatsbrandman

Varje flygplats behöver ha ett antal brandmän tillgängliga av säkerhetsskäl. Om det händer något med planet så rycker de ut, evakuerar passagerare och släcker eventuella bränder. För att kunna bli det så behöver du en vanlig brandmansutbildning som arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. För att kunna bli brandman behöver du vara i väldigt god fysisk form. Du måste vara vara stark och ha bra kondition.

Bagagehanterare

Bagagehanterare är ett arbete som passar dig som vill röra dig mycket på jobbet. Här kommer du få ägna dig åt att lasta och lossa passagerarnas bagage, samt hantera annan flygfrakt. För att bli bagagehanterare behöver du gymnasiekompetens och ofta körkort. Den specifika utbildningen sker på plats på flygplatsen och är sällan mer än några dagar lång. Du måste också vara beredd på att kunna jobba på obekväma arbetstider då flyg lyfter dygnet runt.

Primary Sidebar

Copyright catofsweden.com © 2022